Властивості Божі

Бог відкрив нам про Себе, що Він – безтілесний і невидимий Дух ( Див.: Ін 4,24) Це означає, що Бог не має ні тіла, ні кісток ( як ми маємо), і нічого не меє  такого, з чого складається наш видимий світ, а тому ми Його бачити не можемо.

Щоб пояснити наведемо приклад з нашого земного світу. Ми не бачимо повітря,але бачимо його дії та прояви: рух повітря (вітер) має велику силу, здатну рухати великі кораблі і складні машини; ми знаємо, що повітрям ми дихаємо  і без нього не можемо жити. Так і  Бога ми не бачимо, але дії Його й ознаки, мудрість і силу Його ми бачимо скрізь у світі і відчуваємо в саміх собі.

Але невидимий Бог,з любові до нас, інколи являвся деяким праведним людям у видимий спосіб – у подобі чи немовби у відображеннях Своїх, тобто в такому вигляді, в якому вони могли Його бачити, інакше вони загинули б від Його величі та слави.

Бог сказав  Мойсеєві: « Людина не може побачити Мене і залишитися живою.» ( Вих.33,20)

Якщо сонце засліплює своїм блиском і ми не можимо дивиться  на це Боже творіння, щоб не осліпнути , то тим більше –  на Бога, що створив його. Адже Бог є світло, і нема в Ньому ніякої темряви.

Бог вічний. Колись не було ні неба, ні землі, ні часу, а був тільки один Бог, тому що він початку не має. А не маючи початку, Він і кінця не має. Бог завжди був і завжди буде !

Бог завжди є. Тому він називається вічним.

Бог не змінюється. Нічого в світі не має постійного і незмінного – усе невпинно змінюється – росте, старіє, знищується; одне змінюється іншим. Тільки один Бог постійний. Яким Він був завжди. таким є тепер і таким залишиться навіки.

Бог всемогутній. Для одного Бога  нема нічого неможливого. Він захотів створити світ і створив  його, з нічого, одним Своїм словом. Бог може зробити все, що забажає.

Бог всюдисущий. Бог завжди, в будь – який час знаходиться скрізь. Ніхто і ніде не може сховатися від Нього.

Бог всезнаючий. Людина може багато чого навчитися, багато про що дізнатися, та всього знати людина не може. Тільки один Бог  знає все, що було, що є і що буде.  Бог завжди все чує, все бачить і все знає.

Бог всеблагий. Люди не завжди бувають добрими. Часто буває, що людина когось не любить. Тільки Бог любить нас усіх, і любить так, як ніхто з людей. Він дає все, що потрібно нам для життя.

Все, що ми бачимо на небі і на землі. Господь створив для блага і користі людей. Бог завжди готовий дати нам усяке добро, усяке благо і турбується про нас. І ми називаєм Бога нашим Отцем Небесним.

Бог всеправедний. Люди часто кажуть неправду і бувають несправедливими. Бог завжди береже правду і справедливо судить людей. Він не карає без причини праведника і не залишає  людини без покари за кожен поганий вчинок, якщо лише людина сама не виправить своє життя каяттям та добрими вчинками.

Бог усезадоволений. Тільки один Бог все має і Сам для Себе нічого не потребує,а  навпаки, Сам дає  всім і все.

Бог всеблаженний. Бог не тільки  усе задоволений. Але завжди має в Самому Собі найвищу радість – повне блаженство, чи як ми кажемо, найвище щастя.

Бога ми називаємо Творцем, тому що Він створив усе видиме і невидиме. Бога ми називаємо Вседержителем, Владикою і Царем,тому що Він Своєю  всемогутню волею все що створив, тримає у Своєї силі і владі, над усім владарює, царює і всім керує.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *